Liljevalchs konstnärsstipendium

Liljevalchs och Stiftelsen San Michele har instiftat ett stipendium om 50 000 kronor för resa och uppehälle på Villa San Michele på Capri. Samarbetet är treårigt och riktar sig främst till bildkonstnärer. 

Stipendiet är riktat främst till bildkonstnärer i vid mening. Ansökan görs direkt här på Liljevalchs hemsida och skall vara kort. Förutom kontaktuppgifter skall det blott i tre rader framgå hur man som konstnär genom visad mångårig intelligens, nyfikenhet, känsla och kvalitet har berikat/berikar Stockholms kultur.

Ansökningstiden för andra årets stipendium gick ut den 19 mars. Men då hade coronaviruset redan satt alla planer ur spel. Gränser är stängda och reserestriktioner har införts. Exakt hur framtiden för Capristipendiet ska se ut är just nu oklart.  

En jury bestående av Liljevalchs chef, en representant för Stiftelsen San Michele samt konstnärerna Henrik Samuelsson och Susanne Vollmer, utser stipendiaten. Den utvalda konstnären kan sedan samla kraft och inspiration i vackra Villa San Michele på Capri.

Med stipendiet stärker Liljevalchs och Villa San Michele sina historiska band: två klassiska institutioner med kunglig koppling till fromma för konst och kultur.

2019 års stipendiat var fotografen och konstnären Karin Alfredsson vars poetiska fotografier "med lågmälda medel får oss att se det vi inte tidigare sett: naturens mirakel och väldighet, en karg sorg och ett stort vemod."

Ansökningen är stängd!