Liljevalchs konstnärsstipendium

Liljevalchs har inlett ett treårigt samarbete med Stiftelsen San Michele genom att instifta ett stipendium om 50 000 kronor avsedda för resa och uppehälle under tre höstveckor på Villa San Michele, Capri. Första stipendiat blev fotografen och konstnären Karin Alfredsson.

Stipendiet är riktat främst till bildkonstnärer i vid mening och i en kort ansökan fick intresserade förklara "hur man som konstnär genom visad mångårig intelligens, nyfikenhet, känsla och kvalitet har berikat/berikar Stockholms kultur".

Med stipendiet stärker Liljevalchs och Villa San Michele sina historiska band: två klassiska institutioner med kunglig koppling till fromma för konst och kultur.

2019 års stipendiat är fotografen och konstnären Karin Alfredsson vars poetiska fotografier med lågmälda medel får oss att se det vi inte tidigare sett: naturens mirakel och väldighet, en karg sorg och ett stort vemod. Karin Alfredsson får Liljevalchs/San Micheles stipendium i en förhoppning om att hennes nedtonade palett kan ge oss en annan bild av Villa San Michele och Capri, står det i motiveringen.

Karin Alfredsson är född 1966 på Frösön i Jämtland men sedan 1989 bosatt och verksam i Stockholm. Hennes senaste utställning var "Snö och regn ska passera" i Konsthallen Hishult i början av 2019.

Hon beskriver sitt eget skapande med orden:

– Jag bryter upp Stockholms slutna kretslopp med mina (fotografiska) utflykter och hemkomster. Tar med mig skog, fjäll och vatten, det vi inte kan leva utan, och visar det i Stockholms rum.