Liljevalchs konstnärsstipendium

Så är det dags för tredje omgången av Liljevalchs stipendiesamarbete med Stiftelsen San Michele. Nu är det möjligt att söka stipendiet om 50 000 kronor avsedda för resa och uppehälle under tre höstveckor i Villa San Michele, Capri.

Stipendiet är riktat främst till bildkonstnärer i vid mening och till första årets mottagare utsågs fotografen och konstnären Karin Alfredsson. 2020 satte pandemirestriktionerna stopp för den stora stipendieutdelningen i skulpturhallen på Liljevalchs, men skulptören Susanne Larsson kunde till slut ändå utnyttja sin stipendietid på Capri. 

Nu öppnar vi ansökningsformuläret för 2021 års stipendium. Ansökan görs direkt på Liljevalchs hemsida och ska vara kort. Förutom kontaktuppgifter ska det blott i tre rader framgå hur man som konstnär genom visad mångårig intelligens, nyfikenhet, känsla och kvalitet har berikat eller berikar Stockholms kultur.

En jury bestående av Liljevalchs chef, en representant för Stiftelsen San Michele samt konstnärerna Henrik Samuelsson och Susanne Vollmer utser stipendiaten. Den utvalda konstnären kan sedan samla kraft och inspiration under perioden 12 september till 2 oktober i vackra Villa San Michele på Capri.

Med stipendiet stärker Liljevalchs och Villa San Michele sina historiska band: två klassiska institutioner med kunglig koppling till fromma för konst och kultur.

Sista dagen för ansökan är 30 mars och stipendiaten presenteras i maj, förhoppningsvis under coronasäkra former i Liljevalchs skulpturhall.

Ansökningen är stängd!