Lätt och lekfull tillbyggnad

"Liten" var namnet på arkitektkontoret Wingårdhs vinnande bidrag i tävlingen om tillbyggnad för Liljevalchs konsthall. Den nya byggnaden ska bli lägre än omgivande hus men ge 2 400 kvadratmeter nya ytor.

Med bidraget ”Liten” vann Wingårdh Arkitektkontor, med Gert Wingårdh och glaskonstnären Ingegerd Råman, i februari 2014 arkitekttävlingen om en tillbyggnad på Liljevalchs konsthall. ”Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda”, skrev juryn i sin motivering.

– Jag är extremt nöjd med Wingårdhs förslag. Med det löser vi ett antal problem som finns i huset - säkerhet, transporter, café, shop och sist men inte minst: nu kan vi hålla öppet året runt och växla stora och små utställningar, sade konsthallschefen Mårten Castenfors.

Trots det modesta namnet ger alltså den nya byggnaden 2 400 kvadratmeter ytterligare till utställningar, entré, butik och utveckling av Café Blå Porten. Liljevalchs+, som byggnaden ska heta, ligger bakom den rosa konsthallen, har tre våningar men håller lägre takhöjd än omgivningen. Entrén vänds ut mot Falkenbergsgatan där också en uteservering kan anläggas.

Fasaden i betong har ingjutna flaskbottnar i klarglas. Här ser juryn ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt och konstaterar att den särpräglade lösningen lovar en glittrande och varierad färgsättning. De 186 lanterninerna skapar ett rutnät som möjliggör många olika rumsindelningar och ljusinsläpp.

Huset rymmer tre stora utställningssalar som kan delas av till mindre. Väggarna är av vitmålad plywood, ett tacksamt underlag för utställningsverksamhetens ständiga förändringar. I källarplanet finns rum för seminarier och mindre utställningar.

Arkitekttävlingen utlystes i mars 2013 av Stockholms fastighetsnämnd och Sveriges Arkitekter. Fem arkitektteam deltog och vinnaren presenterades den 27 februari 2014. Två hedersomnämnande gavs till Petra Gipp/Ulf Nordfjell/Sune Nordgren för bidraget Avtryck och till Snøhetta med Orunn Sannes/Greger Ulf Nilsson för bidraget Grace.

Juryn har bestått av Juan Copovi-Mena (ordförande) och Pontus Werlinder, fastighetskontoret, Mårten Castenfors Liljevalchs konsthall, Karolina Keyzer Stadsbyggnadskontoret, Pia Krenzler Trafikkontoret, Carmen Izquierdo och Lucas Thiel utsedda av Sveriges Arkitekter.