Helene Billgren

Höstens stora utställning blir en mönstring av Helene Billgrens konstnärskap, från 80- och 90-talens teckningar och objekt till 2000-talets alltmer färgintensiva måleri. 

Wish and Hope 2, 2018 Foto: Galleri Magnus Karlsson

Wish and Hope 2, 2018 Foto: Galleri Magnus Karlsson

När Helene Billgren intar Liljevalchs salar den 11 oktober blir det med en utställning som spänner över hela detta omfångsrika konstnärskap, eller bättre uttryckt: de senare årens expressiva måleri kommer att omfamnas av det förflutna med objekt, grafik, teckning och installationer. Därtill kan man säga att nuets vurm för måleri också kan avbrytas och övergå i nya objekt och installationer. Låter det märkligt?

Kanske, men vad Liljevalchs vill visa upp i helfigur är en av Sveriges mest obändiga och kreativa konstnärer. Ett konstnärskap som inrymmer lika mycket av lekfullhet och improvisation som av djupaste allvar. Helene Billgren är sinnebilden för ett konstnärligt äventyr i stort som smått.

Kort sagt: välkommen till en utställning som knappast lär lämna någon oberörd.

Till utställningen produceras en katalog som i skrivande stund inrymmer 100 av Helene Billgrens favoritverk och fem dåliga verk!

Helene Billgren är född 1952 i Norrköping och utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1982–87. Hon hade sin första separatutställning på Galleri Rotor i Göteborg 1985 och har sedan dess ställt ut runt om i Sverige och utomlands. Hon har också gjort scenografi och kostym, bland annat för Riksteatern och Den Anden Opera i Köpenhamn.