Ulrica Hydman-Vallien

Folkkära och färgstarka Ulrica Hydman-Vallien är för många mest känd som glasformgivare. Men hon var en allkonstnär vars penna och penslar alltid var i rörelse. Utställningen ”ULRICA En paradisattack!” visar hur liv och konst var ett för henne, och hur energin och glädjen också bär på ett mörker. 

Som formgivare och konstnär var Ulrica Hydman-Vallien unik och unikt produktiv. Keramik, glas, textilier, flygplan, påskägg och möbler – det fanns ingenting som hon inte målade eller tecknade på!

Ulrica Hydman-Vallien var född i Stockholm 1938, äldst i en syskonskara om fem där tre gick på Konstfack. Ulrica utbildades där 1958–1962 på avdelningen för keramik och glas, med Stig Lindberg som en av lärarna.

På Konstfack mötte hon också Bertil Vallien som blev hennes make 1963. Tillsammans gjorde de studieresor i bland annat USA och Mexiko och arbetade där med keramik.

Hennes debututställning 1965 var med keramik men sedan paret bosatt sig och börjat arbeta på Åfors glasbruk i början av 1970-talet började hon också experimentera med glas. Samma fantasi och lekfullhet som hennes keramik visade, överförde hon också till glaset i många serier som Caramba och Open Mind.

Hennes bildspråk är högst eget och lätt igenkännligt – det är få som tar miste på hennes tulpaner eller ormar. Hon var en av femtio konstnärer från olika länder som inbjöds av British Airways att utsmycka deras flygplansflotta. Flygplansstjärtar, porslin och brevpapper – allt fick omisskännlig Ulrica-prägel!

Utställningen på Liljevalchs blir inte kronologisk utan temaburen. Curator är Staffan Bengtsson, som har följt Ulrica Hydman-Valliens konstnärskap i tre decennier. Här blir salar med bara teckningar, salar med keramik och också en rekonstruktion från hennes sista utställning på Vida museum på Öland sommaren och hösten 2018, med ett avskalat måleri. Hon planerade själv utställningen men avled hastigt och oväntat i mars 2018, tre dagar före sin 80-årsdag.