170 konstnärer antagna

Juryn för Vårsalongen 2020 har av nära 3 000 ansökningar gjort sitt val: 170 konstnärer, 97 kvinnor och 73 män, är de lyckliga som får ställa ut. Totalt 330 verk visas.

Öppnar 10 januari

Vårsalongen 2020 öppnar fredagen den 10 januari och pågår till söndagen den 22 mars. Konsthallen är öppen alla dagar, måndagar fri entré för alla.

Se konsten hemma

Det finns fortfarande chans att se Vårsalongen 2019. Liljevalchs chef Mårten Castenfors guidar genom salarna i en cirka kvartslång film. Se den här!

Under de senaste åren har Vårsalongen växt till ett stort och välbesökt evenemang vilket ger deltagarna en unik chans att bli sedda av en mycket stor publik. Både 2018 och 2019 hade Vårsalongen över 100 000 besökare – siffror som visar på dess unika dragningskraft.

Förklaringen till Vårsalongens vitalitet och lyskraft står att finna i dess bredd, i öppenheten för olika konstnärliga uttryck, i mötet mellan yngre och äldre deltagare och i blandningen av professionalism och amatörism i dess bästa mening.

Mer än dubbelt så många kvinnor som män skickade in ansökningar detta år. Av de 170 som antogs var 97 kvinnor och 73 män, och medelåldern ligger på 49 år. Äldst i gruppen är en 84-årig man från Askim och yngst är två unga kvinnor från Kumla respektive Johanneshov, båda 19 år.
Ungefär hälften av de uttagna kommer från Storstockholmsområdet. I övrigt är spridningen stor, från Ystad till Junosuando.

Liksom de flesta år är måleri den populäraste tekniken med 168 verk, inklusive blandteknik med måleri som grund. Fotografi kommer tillbaka efter några år med svagare representation – 34 verk är med denna gång. 28 verk är teckningar och samma siffra noteras för skulptur/objekt, därtill kommer 16 verk i blandteknik med objekt.

Varje år söker ett par tusen personer till Vårsalongen och det säger sig självt att någon, eller några, måste göra ett urval bland de inskickade verken för att skapa den konstfest som vi vill att utställningen ska vara. Till 2020 års Vårsalong har Liljevalchs haft förmånen att engagera en synnerligen spännande jury: konstnären Lars Lerin och konstnären och designern Bea Szenfeld. Juryordförande är som vanligt Mårten Castenfors, chef Liljevalchs.

Vårsalongen är en jurybedömd utställning. Den första Vårsalongen öppnade 1921. Alla verk är till salu och priset sätts av deltagarna själva.

Alla som fyllt minst 18 år året innan utställningen öppnar får ansöka. Vårsalongen är öppen för alla konstnärliga uttryck och tekniker.

Juryns uppdrag är att välja verk som kan samverka med varandra i en generös och lustfylld utställning. Varje verk bedöms anonymt.