21 maj–22 augusti 2021. Liljevalchs vårsalong är en kär tradition sedan starten för 100 år sedan. I år får 158 konstnärer visa 323 verk i Liljevalchs tolv salar.

​Årets jury

I årets skarpögda och egensinniga jury ingick konstnären och fotografen Jens Assur och konstnären Petra Hultman samt som ordförande Mårten Castenfors, Liljevalchs chef.

​Vårsalongens mix

Bredden i teknik, uttryck, ålder och bakgrund lockar över 100 000 besökare. Att pandemin präglat 2020 syns tydligt – vi möter munskydd och handtvätt, tvåmetersregel och Tegnell.

​Se konsten hemma

Årets Vårsalong varar extra länge men alla har ändå inte möjlighet att komma och se. Men här går det att följa med Mårten Castenfors på en 20 minuter lång filmad rundtur i salarna.

Coronapandemin vände upp och ned på all planering men nu kan vi äntligen välkomna publiken till Liljevalchs och Vårsalongen 2021.

– Pandemin tvingade oss alla att improvisera och tänka på tvärs. En möjlighet i mörkret blev då att låta vårsalongen bli också en sommarsalong, förklarar Liljevalchs chef Mårten Castenfors.

Vi rekommenderar förköp av biljetter till utställningen, men under sommaren blir det också möjligt att "spontanköpa" biljetter i en kur utanför entrén.

Hela 4 093 ansökningar hade kommit in till Liljevalchs när tiden gick ut den 15 oktober. Nog kan vi spåra en coronaeffekt där, med såväl mer tid för skapande som behov av tröst. Vårsalongsjuryn har valt ut 158 konstnärer som får visa 323 verk.

Liksom tidigare år är kvinnorna i majoritet bland de sökande. Av de antagna är 85 kvinnor och 73 män. Medelåldern är 52 år men åldersspannet är 72 år stort! Ålderspriset går till gruppen Svärdets seniorer Stockholm, där äldsta kvinnan är 92 och sex av sju medlemmar har fyllt 80! Yngst vid denna Vårsalong är två kvinnor födda millennieåret 2000.

Måleri är alltid den dominerande tekniken, räknar man in blandteknik med måleri som grund är det 138 verk. Fotografi håller åter andraplatsen med 31 verk, med skulptur/objekt därnäst, 29.

Nästan hälften av de antagna är bosatta i Storstockholmsområdet. I övrigt är deltagarna spridda över Sverige från Råneå till Degeberga, från Köpstadsö till Mörbylånga.

I årets jury ingick fotografen och konstnären Jens Assur, konstnären Petra Hultman samt Mårten Castenfors som juryns ordförande.

Konstnärer Liljevalchs vårsalong 2021